Anodiseren

(technisch)Aluminium anodiseren wordt ook wel eloxeren genoemd en kan worden toegepast op de meeste aluminium legeringen (dit in tegenstelling tot decoratief anodiseren). Het is een techniek waarbij het desbetreffende werkstuk door middel van dompeling in een aantal baden wordt voorzien van een beschermende oxidelaag.

Aangezien aluminium van nature een dunne oxide laag vormt, wordt deze in een eerste bad met een basische oplossing verwijderd. Hierbij wordt ook vet en vuil van het werkstuk verwijderd.
Vervolgens wordt het werkstuk afgespoeld en gewitbeitst in een verdunde salpeterzuur oplossing om aanslag door de dompeling in het basische bad te voorkomen.
Vervolgens wordt het eigenlijke proces van elektrolytisch oxideren uitgevoerd. Dit gebeurt in een verdunde zwavelzuur oplossing met toegevoegd oxaalzuur. Het werkstuk wordt op de anode kant van een spanningsbron aangesloten, terwijl het bad zelf aan de kathode kant van de bron wordt aangesloten. Vervolgens zal het water in het bad elektrolytisch gaan ontleden waarbij zuurstof aan de anode kant, dus de werkstukkant vrij zal komen. De waterstof komt vrij aan de kathode-kant. De zuurstof zal vervolgens gaan reageren met het aluminium-oppervlak van het werkstuk waarbij zich een oxide laag zal vormen die ongeveer 400 tot 500 keer dikker is dan de natuurlijke oxide laag. Onder invloed van het zwavelzuur in het bad, zullen in deze laag heel veel kleine poriën achterblijven. (Deze poriën zijn nodig om het aluminium werkstuk geleidend te houden zodat het gehele proces niet stil komt te liggen aangezien een oxide huid elektrisch isoleert)
Na het werkstuk gespoeld te hebben, worden deze porien vervolgens gesloten in een bad kokend demiwater of met behulp van stoom. Dit heet ook wel hydratatiesealing. Bij deze stap ontstaat de kristallijne structuur in de oxidelaag die de coating zeer hard maakt. (indien procesvariabelen zeer nauwkeurig gecontroleerd worden, is het zelfs mogelijk een coating te maken met grotere hardheid dan gehard staal). De harde laag is echter ook erg bros en is dus niet bestand tegen deuken, buigen of agressieve chemicaliën.
Geanodiseerd aluminium mag niet niet in contact komen met cement, roestend staal en dient schoon gemaakt te worden met een neutrale niet-schurende zeep (ph tussen 5 en 8). Indien geanodiseerd aluminium correct wordt schoongehouden, heeft het een zeer lange levensduur.

Voor een nog betere bescherming raad HHI-metaalwerken aan om producten uit aluminium te laten anodiseren gevolgd door een poeder coating.