Poedercoaten

Poedercoaten is naast verzinken ook een vorm van eindafwerking van metaal. In tegenstelling tot verzinken, is het bij poedercoaten wel mogelijk elke gewenste Ral kleur aan te brengen.

Om te kunnen poedercoaten worden zeer kleine polyester poederdeeltjes (+- 30 μm) beschoten met negatief geldaden ionen (bijvoorbeeld O²). Hierdoor krijgt het poeder zelf een negatieve lading (kathode). Als het te coaten object dan vervolgens geaard wordt (Anode) en de poeder deeltjes worden in de lucht verspreid (poeder wordt verstoven), dan zullen deze door toedoen van elektrostatische krachten aangetrokken worden door het object. Indien de proces variabelen juist zijn, is het op deze manier mogelijk een mooie dekking van polyesterpoeder op het object te verkrijgen.
Na een dekkende laag op het object verkregen te hebben, wordt het object een tijdje verwarmd om de polyester poeder te laten hechten en één homogene laag op het object te vormen.

De gebruikte poedercoatings zijn erg goed dekkend, slijt, slag en stoot-vast en daardoor beter bestand tegen beschadigingen dan natlak. Omdat een poedercoating gekozen kan worden in willekeurige RAL kleur, heeft deze techniek ook een hoge esthetische waarde.

Verzinken gevolgd door poedercoaten zorgt voor een zeer effectieve bescherming van het product dat tevens geheel onderhoudsvrij is.