023 - 535 47 29 info@hhi-metaalwerken.nl

Afwerkingen

Wanneer HHI-Metaalwerken één van haar producten levert, zorgt zij daarbij uiteraard standaard voor een correcte afwerking van dat product.

Wanneer HHI-Metaalwerken één van haar producten levert, zorgt zij daarbij uiteraard standaard voor een correcte afwerking van dat product. Hekwerken, poorten en constructiewerk worden vaak gemaakt van gewoon staal, kwaliteit S235. Aangezien dit staal toch redelijk ontvankelijk is voor corrosie worden al onze producten van dit materiaal standaard verzinkt.

Verzinken van staal geeft een beetje een zilverkleurige afwerking, welke op zich mooi en stijlvol is, maar verder geen extra kleur aan het product toevoegt. Om deze reden is het mogelijk om de verzinkte producten ook nog te laten poedercoaten. In tegenstelling tot verzinken kan de poedercoating wél een extra kleur aan het product toevoegen. Bij HHI-Metaalwerken heeft u voor de poedercoating van uw product keuze uit 3 standaard RAL-kleuren: RAL 6009-groen, RAL 9005-zwart en RAL 9010-wit.

In overleg en tegen meerprijs zijn andere kleuren ook mogelijk. Het geheel kan, mede tegen meerpijs, ook worden voorzien van een dubbellaags poedercoating (80µm).

Naast gewoon staal wordt vooral bij balkonhekken en constructiewerk ook veel gebruik gemaakt van bijvoorbeeld roestvaststaal (ook bijvoorbeeld traanplaat) en aluminium. Producten uit aluminium worden standaard geanodiseerd en vervolgens eventueel nog voorzien van een poedercoating. Roestvaststaal wordt geborsteld of geslepen om het een matte afwerking te geven. Verdere afwerking bij dit materiaal is niet nodig.

Om garantie op onze producten te kunnen geven zijn wij onder andere afhankelijk van de bewerkingen. Garantie gebeurt altijd op schriftelijke aanvraag. Zie garantievoorwaarden en klimatologische kaart van Nederland. Voor een overzicht van de beschikbare RAL-kleuren klikt u hier 

Meer informatie
Meer informatie over de verschillende vormen van afwerking treft u hieronder aan. Heeft u vragen over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. 

Delta verzinken

 

Staal kan tegen inwerking van corrosie worden beschermd door het te verzinken. Een dun laagje zink verlengt de levensduur van staal enorm. Bij het verzinken ontstaan laagjes zink/ijzerlegering met als toplaag een laagje zuiver zink. Zelfs bij beschadigingen tot op het staal biedt deze laag een (kathodische) bescherming en voorkomt vroegtijdige roestvorming. HHI Metaalwerken biedt standaard het thermisch verzinken aan als behandeling tegen vroegtijdige roestvorming.

Het Delta verzinken van staal is een door Weert Groep ontwikkelde technologie. Bij dit proces worden werkstukken of constructies zeer nauwkeurig voorbehandeld en in een zinkbad gedompeld dat ca. 100 graden warmer is dan het zinkbad voor normaal thermisch verzinken. Het op deze wijze behandelde staal beschikt over unieke eigenschappen.

Het laatste laagje dat zich op normaal thermisch verzinkt staal vormt, bestaat uit zuiver zink. Bij het Delta verzinken vormt zich een laagje zink/ijzerlegering. Dit heeft een macroscopisch glad oppervlak. De structuur van deze laag zorgt voor een nog betere hechting met de poedercoating. Het eindresultaat, na poedercoaten, is een gladder en mooier afgewerkt object met superieure corrosiewerende eigenschappen.

 

Poedercoaten

 

Poedercoaten is naast verzinken ook een vorm van eindafwerking van metaal. In tegenstelling tot verzinken, is het bij poedercoaten wel mogelijk elke gewenste RAL-kleur aan te brengen.

Om te kunnen poedercoaten worden zeer kleine polyester poederdeeltjes (+- 30 μm) beschoten met negatief geldaden ionen (bijvoorbeeld O²). Hierdoor krijgt het poeder zelf een negatieve lading (kathode). Als het te coaten object dan vervolgens geaard wordt (Anode) en de poederdeeltjes worden in de lucht verspreid (poeder wordt verstoven), dan zullen deze door toedoen van elektrostatische krachten aangetrokken worden door het object. Indien de procesvariabelen juist zijn, is het op deze manier mogelijk een mooie dekking van polyesterpoeder op het object te verkrijgen. Na een dekkende laag op het object verkregen te hebben, wordt het object een tijdje verwarmd om de polyester poeder te laten hechten en één homogene laag op het object te vormen.

De gebruikte poedercoatings zijn erg goed dekkend, slijt-, slag- en stootvast en daardoor beter bestand tegen beschadigingen dan natlak. Omdat een poedercoating gekozen kan worden in willekeurige RAL-kleur, heeft deze techniek ook een hoge esthetische waarde. Verzinken gevolgd door poedercoaten zorgt voor een zeer effectieve bescherming van het product dat tevens geheel onderhoudsvrij is.

 

 

Anodiseren

Aluminium anodiseren wordt ook wel eloxeren genoemd en kan worden toegepast op de meeste aluminium legeringen (dit in tegenstelling tot decoratief anodiseren). Het is een techniek waarbij het desbetreffende werkstuk door middel van dompeling in een aantal baden wordt voorzien van een beschermende oxidelaag.

Aangezien aluminium van nature een dunne oxide laag vormt, wordt deze in een eerste bad met een basische oplossing verwijderd. Hierbij wordt ook vet en vuil van het werkstuk verwijderd. Vervolgens wordt het werkstuk afgespoeld en gewitbeitst in een verdunde salpeterzuur-oplossing om aanslag door de dompeling in het basische bad te voorkomen. Vervolgens wordt het eigenlijke proces van elektrolytisch oxideren uitgevoerd. Dit gebeurt in een verdunde zwavelzuur-oplossing met toegevoegd oxaalzuur. Het werkstuk wordt op de anode kant van een spanningsbron aangesloten, terwijl het bad zelf aan de kathode-kant van de bron wordt aangesloten. Vervolgens zal het water in het bad elektrolytisch gaan ontleden waarbij zuurstof aan de anode-kant, dus de werkstukkant vrij zal komen. De waterstof komt vrij aan de kathode-kant. De zuurstof zal vervolgens gaan reageren met het aluminium-oppervlak van het werkstuk waarbij zich een oxidelaag zal vormen die ongeveer 400 tot 500 keer dikker is dan de natuurlijke oxidelaag. Onder invloed van het zwavelzuur in het bad, zullen in deze laag heel veel kleine poriën achterblijven (deze poriën zijn nodig om het aluminium werkstuk geleidend te houden zodat het gehele proces niet stil komt te liggen aangezien een oxidehuid elektrisch isoleert).

Na het werkstuk gespoeld te hebben, worden deze poriën vervolgens gesloten in een bad kokend demiwater of met behulp van stoom. Dit heet ook wel hydratatiesealing. Bij deze stap ontstaat de kristallijne structuur in de oxidelaag die de coating zeer hard maakt (indien procesvariabelen zeer nauwkeurig gecontroleerd worden, is het zelfs mogelijk een coating te maken met grotere hardheid dan gehard staal). De harde laag is echter ook erg bros en is dus niet bestand tegen deuken, buigen of agressieve chemicaliën.

Geanodiseerd aluminium mag niet niet in contact komen met cement, roestend staal en dient schoon gemaakt te worden met een neutrale niet-schurende zeep (ph tussen 5 en 8). Indien geanodiseerd aluminium correct wordt schoongehouden, heeft het een zeer lange levensduur. Voor een nog betere bescherming raadt HHI-Metaalwerken aan om producten uit aluminium te laten anodiseren gevolgd door een poedercoating.

 

 

Roestvrijstaal

 

Waar men meestal niet bij stilstaat, is dat roestvrijstaal tijdens het productieproces en de daaropvolgende montage niet in aanraking mag komen met ijzer of ijzerdeeltjes. Roestvrijstaal is een legering van 80% ijzer met een aantal toevoegingen zoals chroom, nikkel en molybdeen die ervoor zorgen dat er een roestvaste huid ontstaat. In het materiaal roestvaststaal is nog een keuze uit tientallen verschillende legeringen mogelijk, waarvan de meest bekende RVS 304, de ‘huishoudkwaliteit’ en RVS 316, de ‘zuurbestendige buitenkwaliteit’ zijn.

De chemische bestendigheid van deze materialen is voor specifieke toepassingen in bestendigheidlijsten te controleren. Belangrijk is dat de fabriek die roestvrijstaal verwerkt zeker géén ijzer mag verwerken in dezelfde ruimte en op dezelfde machines, omdat hierop staaldeeltjes achterblijven die op hun beurt weer in de huid van de roestvrijstalen producten terechtkomen. Deze deeltjes hebben invloed op de corrosiewerende eigenschappen van het roestvijstaal. Het roestvrijstaal gaat ‘meeroesten’ (besmettingscorrosie). Eventueel aanwezige plasticfolie moet bijtijds verwijderd worden zodat geen verkleuring kan ontstaan. Na oplevering is het belangrijk dat het product in een onderhoudsschema wordt opgenomen, zodat het roestvrijstaal periodiek schoongemaakt wordt.

Schoonmaken van roestvrijstaal

Roestvrijstaal is eenvoudig en goed te reinigen. Het onderhoud stelt geen ingewikkelde maar wel specifieke eisen. Wanneer men onvoldoende ervaring heeft met het schoonmaken van roestvrijstaal, kan dit gevolgen hebben voor het aanzien van het product. Onze afdeling kwaliteitszorg heeft daarom schoonmaakvoorschriften opgesteld. U kunt deze voorschriften gratis bij ons aanvragen of u kunt ze hier lezen en afdrukken.

Roestvrijstalen oppervlakten raken in het dagelijkse gebruik vervuild of beschadigd. Deze vervuilingen of beschadigingen kunnen de weerstand tegen corrosie verminderen, of zelfs corrosie veroorzaken, afhankelijk van de aard van de vervuiling. Vervuiling en beschadiging zijn niet alleen slecht voor de corrosieweerstand van het materiaal, het uiterlijk van het roestvrijstaal zal ook worden aangetast.

Vette vingers, hinderlijke aanslag, krassen e.d. geven het roestvrijstaal een onverzorgd uiterlijk. Het is daarom noodzakelijk dat het roestvrijstaal met enige regelmaat wordt onderhouden. Er wordt onderscheid gemaakt bij het onderhouden van geslepen/ geborsteld materiaal en gepolijst materiaal.

 

 

Thermisch verzinken

 

Verzinken is een vorm van eindafwerking van staal. Bij deze bewerking wordt het staal voorzien van een een laag zink. Dit gebeurt door middel van het dompelen van het werkstuk in een heet zinkbad (thermisch verzinken). De zinklaag die daardoor ontstaat bestaat in feite uit 3 verschillende lagen. Allen zink-staal legeringen. Het feit dat dit legeringen zijn, is direct de reden dat de zinklaag zo goed kan hechten aan het staal. Aangezien zij op moleculair niveau verbonden zijn. Deze vier lagen onderscheiden zich van elkaar door verschillen in kristalstructuur.

 

De vier lagen

  • Gammadubbellaag: Laag die bestaat uit 2 zeer dunne, nauwelijks te onderscheiden lagen met 23 tot 28% ijzer erin (wordt als een laag beschouwd omdat de lagen zo moeilijk te onderscheiden zijn),
  • Deltalaag of pallisadelaag: Legeringslaag die bestaat uit 3 tot 18% ijzer,
  • Zetalaag of floating laag: Legering slaag bestaande uit 6 tot 7.5% uit ijzer,
  • Etalaag of stollingslaag: Boverste zinklaag, zit geen ijzer in.

De reden dat een zinkcoating zo effectief is in het beschermen van metaal, is omdat op de zinklaag na een tijdje zich een oxilelaag vormt (ook wel patinalaag genoemd) die de laag volledig afsluit voor zuurstof. De zuurstof (welke verantwoordelijk is voor corrosie) kan dus niet bij het zink komen, laat staan bij het onderliggende metaal. Bovendien dient zink als offerlaag. Dit wil zeggen dat zink (doordat het een lager standaardpotentiaal heeft dan ijzer) in de plaats van ijzer reageert met zuurstof (corrodeert). Het voordeel van dit type bescherming is dat indien er toch een beschadiging op een verzinkt stuk metaal zit, en het metaal is bloot gesteld aan de zuurstof in de lucht, dan toch het zink zal corroderen in de plaats van het metaal. We noemen dit type bescherming ook wel kathodische bescherming.

Thermisch verzinken

Het te verzinken staal ondergaat eerst een nauwkeurige voorbehandeling. Alle vuil-, olie- en vetresten worden verwijderd. Vervolgens worden alle onderdelen in een bad met verdunde zoutzuuroplossing gebeitst om roest en walshuid te verwijderen. Daarna volgt een fluxbad. De verdunde zinkammoniumchloride (flux-)oplossing vormt een dun laagje dat bij het verzinkproces de verbinding van het zink met het staal bevordert.

Nadat het fluxlaagje gedroogd is, worden alle delen in een zinkbad, dat een temperatuur heeft van ca. 450 graden, ondergedompeld. In het zinkbad verbindt het vloeibare zink zich met het staal en vormt drie legeringslagen. Als de onderdelen uit het zinkbad worden gehaald, vormt zich nog een laagje zuiver zink. Na het zinkbad volgt een afkoeling en worden de verzinkte delen aan een nauwkeurige inspectie onderworpen.

Aangezien een zinkcoating;

  • een zeer effectieve bescherming vormt tegen corrosie,
  • zeer goede mechanische eigenschappen heeft (zeer slagvast, slijtvast en zeer goed hecht),
  • er zeer stijlvol uit ziet,

heeft HHI-Metaalwerken ervoor gekozen al haar producten uit standaard staal te laten verzinken volgens NEN-ISO-1461.

 

Schooperen

 

Spreek uit ‘skoeperen’. Het wordt ook wel vlamverzinken of vuurverzinken genoemd. Dit zijn allemaal namen voor dezelfde oppervlaktebehandeling. Bij dit proces wordt een zink/aluminium draad in een vlam gesmolten. Het dan vloeibare metaal wordt neergeslagen op het te behandelen werkstuk en hecht zich daarop als een soort schilfers. De zink/aluminium-oxidelaag heeft een zeer grote dichtheid en sluit dan ook het gehele oppervlak volledig af. Daardoor vormt het een bijzonder effectieve barrière tegen het roesten.

Er is echter nog een bijkomend voordeel. Hiervoor moeten we nog even ingaan op een stukje chemische natuurkunde. We kennen allemaal processen als elektrolytisch verzinken, verchromen, verkoperen, vergulden enz. Dit is het opbrengen van een laagje metaal als zink, chroom, koper en goud op een ander metaal. Dit gebeurt door middel van elektriciteit. Dit proces heet elektrolyse. Ook zonder een elektrische energiebron van buitenaf is het mogelijk om het ene metaal op het andere aan te brengen door middel van elektrolyse. Verschillende metalen hebben t.o.v. elkaar een spanningsverschil. Een heel mooi voorbeeld hiervan is zilverpapier op de vulling van je tanden (kauw maar eens op een stukje zilverpapier als je een amalgaam vulling hebt).

Van dit soort elektrolyse kunnen we nu mooi gebruik maken. Stel we hebben een stuk plaatwerk met een gescopeerde zinklaag erop. Er ontstaat nu door de een of andere reden een kleine beschadiging in de gescopeerde laag (een haarscheurtje of kras). Tussen het ijzer en het zink heerst een klein spanningsverschil. Door dit spanningsverschil en de (vochtige) lucht gaat er bij het beschadigde deel een stroompje lopen. En nu gebeurt het wonderlijke: het zink ‘kruipt’ terug in de beschadiging en sluit het weer af van de buitenlucht. Het probleem lost zichzelf op voordat u weet dat het ontstaan is. Uiteraard moeten hier de beschadigingen niet te groot zijn. Het herstellingsproces moet gereed zijn voordat het roestproces echt voet aan de grond krijgt.

Het scopeerproces heeft ook nadelen. Het grootste nadeel is dat een gescopeerd stuk plaatwerk bijna niet meer te lassen is. Ook niet nadat de gescopeerde laag is weggeslepen. U dient hier wel rekening mee te houden. Dus: nooit iets laten scoperen als er (misschien) nog aan gelast moet worden. Scoperen kan ook alleen maar op perfect blank materiaal. Het beste is het dus dit direct na het stralen te doen. Dit is waarom veel straalbedrijven ook een scopeer-inrichting hebben.

 

Neem contact op

HHI Metaalwerken B.V.

Izaäk Enschedéweg 46, 2031 CS Haarlem

KvK 34056623

VCA
VCA